Citrusové ovoce můžete ještě využít v nejen v kuchyni, ale i v domácnosti. Zde jsou tipy.
Co s vyždímaným citronem?
Citrony se používají především v kuchyni – ať už v citronové koláči nebo jako nakrájené plátky v citronáda či domácí limonádě. Ale dají se využít i citrónové slupky – vzhledem k faktu, že obsahuje zbytky ovocné kyseliny, dají se s nimi čistit různé povrchy. Například pomůže při odstraňování vodního kamene. Ale slupkou můžete přetřít i toaletu a WC vám tak bude vonět po citrusech a bez chemie.
Skvělý trik! S pečícím papírem už bojovat nebudete, takto přesně ‚sedne do misky či na plech
Díky obsahu zmíněných kyselin se vodní kámen rozpustí a navíc má citron i antibakteriální účinek. Pronikavá vůně, která se drží i ve slupce, si poradí se zápachem v myčce (vložte ji na noc do prázdné myčky) či v chladničce.
Ale pozor, ze slupek si můžete nastrouhat i jemnou „strouhanku“ – na jemném struhadle nastrouhejte omytou kůru z citronu a můžete ji přidat do různých pokrmů – nejen sladkých. Dokonce se dá i zmrazit a použít ve správném okamžiku.
Jak správně zmrazit chléb či rohlíky? Na co si dát pozor?
A ještě, chuť citrusu můžete přidat i do oleje, který budete následně používat do studené kuchyně, například do salátů. Není to nic těžkého – 3 čajové lžičky jemně nastrouhané citrónové kůry přidejte například do olivového oleje, nechte 2 týdny louhovat, občas miřte protřepejte. Po 2 týdnech olej přecedíte a máte olej s jemnou chutí citrusu.